Győry kastély és parkja

Tisztelt Olvasó!

 

A perkátai Győry kastély felújítása a település életében egy hatalmas előrelépést jelentett. A kastély egykori pompájában tündököl a település központjában. Jelen kiadvány hivatott arra, hogy röviden bemutassa a kastély főbb építéstörténeti fázisait, történetét.

Az előző Értéktár füzetben bemutatásra került a kegyurak története, mely szorosan kapcsolódik jelen kiadványhoz.

Jelenleg Perkáta Nagyközség Önkormányzata a főépület felújítása után igyekszik minden olyan lehetőséget megragadni, amellyel egy kicsit is hozzá tud járulni az oldalszárnyak felújításához.

Az épületegyüttes mellett kiemelt jelentőséggel bír a csodálatos kastélykert, park is, melynek megóvása szintén nagy felelősség. Jelen kiadványban részletesen bemutatásra kerül a kastély parkjának története, mely kiváló útmutatást ad a jövőre tekintve is hogy mennyi feladatunk van ezzel a parkkal, hogy az egykori struktúrájához hasonló állapotba tudjuk hozni. A Kastélykert vonatkozásában készül egy koncepció, mely kapcsán a kiadványban bemutatott park visszaállítása a hosszú távú cél. Jelenleg a kastélykert történetének megismertetésével és néhány fa ültetésével látunk neki a feladatnak, hogy a jövő nemzedéke is gyönyörködhessen ezen környezetben.

Bogó Anikó

Hungarian
Címkék