Szüreti népszokások Perkátán

2022. szeptember 2-án a Győry-kastély kiállítótermében, az Általános Művelődési Központ és a 42. Állomás Kulturális Egyesület közös szervezésében megnyílt a „Szüreti népszokások Perkátán” című hagyományőrző és múltidéző kiállítás.

A bőséges, jó minőségű szőlő a mai napig áldásnak számít. A szőlőhegyek énekszótól visszhangoztak. A jó hangulat ma is jellemző, vidámsággal, énekkel telik a szüreti idő. Ennek kiváló példáját hallhattuk a megnyitón Horváth Dóra szép előadásában, aki mezőföldi aratódalokat és szüreti énekeket mutatott be.

A tárlat ízelítőt ad a szőlőtermesztés fontosságáról, valamint a szőlőműveléshez kapcsolódó népszokásokról. Bemutatásra kerültek a szüret főbb műveleteihez szükséges régi munkaeszközök és fotódokumentumok, valamint az ismeretterjesztő irodalmi könyvajánlók.

A megnyitón megidéztük a régi szőlőhegy emlékét Mészáros Zsuzsanna írásából. Az egykori szép szüretek és szüreti felvonulások igaz meséje is elénk tárul az „Igaz mesék a gyermekkoromból” című könyve nyomán.

A szüreti munkaszokások hagyományának bemutatása nem lenne teljes a tárgyi emlékeink szemléltetése nélkül, melyeket a Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítás anyagából, egyesületünk biztosította. A további tárgyi emlékeket, és fényképeket perkátai, illetve a településről elszármazottak bocsátották a tárlat rendelkezésére. Köszönetet érte Horváth Árpádnak, Kohut Jánosnak, Kovács Lászlónak, Lampert Sándornak, László Norbertnek, Piros Lászlónak.

A régi fotók közreadásával segítette a kiállítás létrejöttét: Perkátai Időutazók Klubja, Baráth Valéria, Faragó Tibor, Horváth Hajnalka, Kasza Zsuzsanna, Kasztner Lászlóné, Pavlicsek Györgyné, Vadász Pálné, Virág Györgyné és Zám Judit.

Perkátán még az 1920-as évekből származó fotók is bizonyítják a több évtizedes tradíció meglétét, és bizonyítékul szolgálnak arra, hogy napjainkban is törekednek a hagyományok megtartására.

Címkék