A Zárda

Tisztelt Olvasó!

 

A perkátai zárda épülete alapítása, megépítése óta a perkátai köznevelés és oktatás egyik legfontosabb intézménye. Az idén már 142 éves zárda a perkátai óvodai nevelés első intézménye, megyénkben is az első volt az óvodák között, hála a kedvesnővéreknek, illetve a Győry-családnak, Perkáta kegyurainak. A zárda később az iskolai oktatás letéteményese is lett Perkátán, volt kórház és napjainkban az egyik eredeti funkció, az óvoda mellett a helyi idősek és segítségre szorulók ellátását végző Perkátai Szociális Központnak ad helyet.

A perkátai emlékezetben az időben levő távolság miatt természetesen halványodik, de örökre tiszteletre méltó helye lesz a vincés kedvesnővéreknek, akik nemcsak az oktatásban és a hitéletben tettek a perkátaiakért, hanem a perkátai közösségi élet szervezésében is számos területen segítették a perkátai gyermekeket és fiatalokat. Sajnos, már nem él senki a kedvesnővérek közül, de a legutolsó perkátai kedvesnővér, Jozefa nővér emléke viszont perkátai tanítványai és tisztelői miatt a mai napig élő. Jozefa nővér több, a zárda és Perkáta történetével kapcsolatos dokumentumot és tárgyi forrást, mint utolsó perkátai nővér megőrzött és Perkátának visszaadott. A zárda történetéről, feladatáról, működéséről a Perkátai Értéktár mostani kötete nagyon sok információval, adattal szolgál, de az épület nagyon sok imát, nevetést, fájdalmat és könyörgést is megélt, hiszen nagyon sok gyermek és nővér életének része volt.

A kiadvány az egzakt adatokat dolgozza fel, de csoda is kapcsolódik a zárdához, illetve a zárdaoltárhoz, amely ma a katolikus templomban látható és szintén Jozefa nővérnek köszönhetjük, hogy egészben megmaradt, hiszen az oltár szobrát ő őrizte meg és adta vissza nemrég Perkátának. Tehát a II. világháborúban, amikor Perkátán többször váltotta egymást a front, szovjet katonák törtek be a zárdába. A nővérek ijedtükben a kertben a málnásban próbáltak összekuporodva elbújni, de télen a levelek hiányában ez lehetetlennek tűnt. Viszont mégsem vették észre őket, amit a nővérek Szűz Mária közbenjárásának tudtak be. Ezután a katonák a zárdán belül randalírozni kezdtek és a zárdaoltárba is belelőttek, amely sérülés mind a mai napig megtekinthető.

Csoda volt ez az esemény, ahogy csoda volt a kedvesnővérek közel 70 éven keresztüli hivatalos perkátai munkája is, de a perkátai köznevelés ezen gyönyörű 142 éves épülete ma is működik és a perkátaiakat szolgálja.

 

Somogyi Balázs polgármester

Hungarian
Címkék