Temető és temetőkápolna

Tisztelt Olvasó!

 

Perkáta több ezer éve lakott település, amelyet az elmúlt harminc év régészeti kutatási tártak fel és a mindenkori ember életének központi eleme volt a szeretteitől való elbúcsúzás helyszíne, a temető, amelyeket témájául választott a Perkátai értéktár harmadik kötete.

Perkáta jelenleg egy temetővel rendelkezik, amely az elmúlt közel másfélszáz év perkátai embereinek ad nyughelyet, megemlékezve a két világháború hőseiről, a spanyolnátha áldozatairól és az elmúlt 70 év békés korszakában elhunytakról. A temetőhöz szinte fizikailag tartozik a zsidó temető néhány síremléke. A családi emlékezet csak néhány generációra tud visszaemlékezni, de az említett történeti kutatások két jelentős temetőt tártak fel a két Óperkátán, két középkori magyar településen. Az 1980-as évek szőlőhegyi ásatásai az akkori hantosi kun kapitánysághoz tartozó középkori települést tártak fel jelentős temetővel, míg 2010 körül a mai 62-es számú főút alatt egy nagyon jelentős ötezer sírral rendelkező települést templommal találtak meg. Erről a különleges perkátai lelőhelyről a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói Arcrekonstrukciók címmel egy rendkívüli kiállítást hozott létre a tudomány és a művészi szabadság határán rajztanulmányokban bemutatva a XIII-XIV. századi perkátai emberek arcát a leletek alapján.

Településünk a mostani temetőn kívül kevés sírhellyel rendelkezik. A templomban található a települést közel százhetven éven át birtokló Győry család kriptája, illetve szintén a templomban található az első világháborús hősök emléktáblája is. A templom mellett pedig négy a második világháború legvégén elesett magyar honvéd sírja található, akiket az akkori plébános P. Horváth Ferenc a templom tövében temetett el, és sírjuk az elmúlt években került megújításra. Perkáta fő terén, a Szabadság téren került felállításra az Országzászló, szintén a nagy háború hőseire emlékezve.

A temetőben közel húsz évvel ezelőtt pedig a második világháború perkátai áldozatainak emlékműve került felállításra. Perkáta természetesen megemlékezett a világháború szovjet áldozatairól is, amely a temető bejáratánál került kialakításra és az orosz állam két évvel ezelőtt azt felújítatta. A temetőben a modern kori ravatalozó mellett a XIX. században emelt Galgóczy-kápolnában a mai napig ravataloznak és miséznek, illetve a kápolna kriptájában perkátai papok, plébánosok nyugszanak, köztük a 2013-ban elhunyt perkátai származású Bálizs Péter plébános, akinek nagyon sok történeti emlék megmentését köszönhetjük. A kápolna mögött található Perkátán közel 70 évig fennálló vincés rendi zárda perkátai nővéreinek sírja. A temető bejárata egyben a Perkátai Életút vége, amelyen Sztanó Anna nyugalmazott tanító, Perkáta díszpolgára által felajánlott és Pavlicsek fivérek által 2008-ban elkészített Életút-kapu fogadja az emlékezőket.

 

Somogyi Balázs polgármester

Hungarian
Címkék