A gyűjteményről

 

 

A "Perkátai Gyűjtemények" Perkáta díszpolgárának, Rajcsányi Lászlónak magángyűjteménye.

 

2016.06.01-től a "Perkátai Gyűjtemények" teljes eszközállománya a 42.Állomás! Kulturális Egyesület kezelésébe és gondozásába került.

A 42.Állomás! Kulturális Egyesület és a Perkátai Általános Művelődési Központ által 2018.december 20-án kötött, 25 évre szóló együttműködési szerződése értelmében a Győry kastély padlásterében 2019. január 31-én nyílt meg a "Helytörténeti és Technikatörténeti Kiállítás", ahol a "Perkátai Gyűjtemények" teljes eszközállománya megtekinthető.

Egyesületünk feladatának tekinti a gyűjtemény eszközállományának minél szélesebb körű bemutatását az érdeklődő közönség számára, időszaki és állandó kiállítások szervezésével.

A gyűjtemény létrejöttéről a gyűjtő így ír a gyűjtemény régi honlapján:

 „A Kossuth utcán, igazi paraszt emberek és gyerekeik közt nevelődtem és nőttem föl. Én és korombéli gyerektársaim, mi igazán együtt éltünk a múlttal. Szüleim és korabeli felnőtt rokonaim, ismerőseim és köztük mi gyerekek is az ő szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt tárgyak, eszközök közt éltük mindennapjainkat.

Felnőtt fejjel gyermekkori élményeimre visszagondolva mély tisztelettel adózok a magángyűjteményéről híressé vált Saphier Dezső gondolatának, aki azt mondta „meggyőződésem, hogy mindenki gyűjtőnek születik”. És valóban, visszagondolva gyerekkoromra minden számunkra értékesnek tűnő dolgot összegyűjtöttünk. Üveggolyókat, gombfoci csapatot, kukoricacsőből készült hajas babát, a Csíróban található összes bogarat, érdekes növényeket, lepkéket, madarakat. Féltve őriztük, még egymástól is féltettük és sokáig megőriztük a saját készítésű játékainkat, faragott botokat, ostorokat, bilinckéket, sípokat. Nekünk nagy érték volt a korhadt deszkákból kihúzott görbe szög. A szögeket kiegyenesítve, ezekkel állítottuk össze saját készítésű játékainkat, kocsikat, hajókat, kardokat, szánkókat, taligákat. A saját kezűleg készült „értékek” elrejtésére vermeket, bunkereket, fa koronájába rejtett faházakat építettünk.

A régi tárgyak iránti tiszteletem talán innen eredeztethető. Igaz, hogy utána következett egy olyan korszak mindannyiunk életében, amikor hamis illúziókra hivatkozva eldobatták velünk értékes eszközeinket, azok egyszerű használati tárgyakká váltak, és ha már kopottak, repedtek lettek, már nem javítás várt rájuk, hanem eldobásra kerültek.

Nyugdíjba vonulásom után kezdtem el rendszerezni azokat a tárgyakat, amik még padláson, fészerben megmaradtak a családunk tulajdonában. Ezután következtek a rokonoknál, barátoknál és közeli ismerősöknél föllelhető tárgyak, amiket jó szívvel bíztak rám, miután látták, hogy méltó helyre kerülnek. A gyűjteménysor egyes hiányzó darabjait bolhapiacokon vagy hagyatékból sikerült beszereznem.”

A gyűjteményben jelenleg több mint 3000 tárgy található. Ezek száma napjainkban is folyamatosan bővül. A látogatók legtöbbször fölkínálnak egy-egy régi tárgyat, esetleg nekik kedves emléket, hogy fönnmaradjon az utókornak. A gyűjtemény több mint száz adományozójának 70 %-a perkátai vagy perkátai kötődésű személy.

Köszönet a támogatóknak, kiknek neve minden esetben fölkerül a gyűjtemény honlapján a támogatók listájára.

A létrehozott gyűjteményben technikatörténeti, helytörténeti, rádiótechnikai, járműtechnikai, mezőgazdasági és egyéb kategóriákba sorolva rendszereztük a tárgyakat.

Az oldal feltöltése folyamatosan történik, kérem később is látogasson el az oldalra.

A Perkátai Általános Művelődési Központ nyitvatartási idejében, az állandó kiállításokra vonatkozó feltételekkel tekinthető meg a kiállítás.

Erre vonatkozó információt itt a képek között, vagy a http://www.perkata.hu honlapon tekinthetnek meg.

                                                                                                     42.Állomás! Kulturális Egyesület