Tünde "1" zsebrádió

 

 

TÜNDE zsebrádió 1957 - 1963

Gyártó: Elektromechanikai Vállalat (EMV) Budapest

  Hat germánium tranzisztorral működő zsebrádió, középhullámú vételre, ferritantennával. Az első Magyarországon gyártott tranzisztoros rádió, amely még nem hazai tranzisztorokkal készült. Méretek kissé nagyobbak voltak, mint általában a zsebrádiók méretei. A készülék formai kialakítása szép, formatervezett, de az elektromos paramétereiben, az érzékenysége és a szelektivitása gyenge volt. Az EMV 3 változatot is készített, de a készülékek nem lettek igazán jobbak.

A Tünde "0", amelyet 1957-ben gyártottak, valószínűleg egy kísérleti modell volt, nagyon alacsony gyártási sorozattal. 9 voltos áramkört és Telefunken tranzisztorokat használt.

 Az 1958-ban gyártott Tünde "1" volt az első sorozatgyártású modell – megtartotta a 9 voltos áramkört, a Telefunken tranzisztorokat Hitachi tranzisztorokra cserélte, és nóniuszos hangolást kapott.

Az 1959-1961-ig gyártott Tünde „2” modell látszatra szinte teljesen megegyezik az eredeti 1958-as Tünde”1”-el, Magyarország első tranzisztoros rádiójával, de a 9 voltos áramkőrt 6 voltosra cserélték és 2 db rúdelemet kapott. Ami a szekrény homlokzatát illeti, az egyetlen különbség a későbbi verzió adattáblájához hozzáadott „2”.

 A Telefongyár szakemberei besegítettek a tervezésbe és kölcsönös megállapodások alapján a Telefongyár is készített exportra 1959-1963-ig kis darabszámban (nem Tünde névvel, hanem) Minorion, Belgame névvel ugyanolyan dobozban, de más elektromos szerkezettel, jobb tranzisztorokkal, más beállításokkal, sokkal érzékenyebb és szelektívebb készüléket, amely még hosszúhullámú sávban is működött.

 

 

Szerző
Rajcsányi László
Utoljára módosítva
2022. 12. 27., k – 15:49